Kasih Seorang Ibu

Seperti yang dihantar oleh rakan ke dalam kotak email saya.

Kisah ini diceritakan kepada ku…dan aku rasa aku perlu kongsikan cerita ini kepada anda. Ceritanya begini:

Hari ini semua adik beradik pulang beraya di Kuala Lumpur setelah beraya di kampung mertua. Ibu yang di KL agak kesunyian, tetapi setelah mendengar abang dan kakak-kakak hendak datang beraya, ibu gagahi juga bangun pagi menggoreng nasi buat santapan pagi mereka yang akan datang nanti.

Aku yang bongsu tinggal di rumah sambil menolong apa yang patut memerhati kegagahan ibu yang sememangnya aku tahu sakit dan bengkak kakinya semakin menjadi-jadi semenjak bulan puasa tempoh hari. Aku minta untuk membantu , “tak payah” katanya “biar mak yang buat nanti lain rasanya”. Aku biarkan sahaja walau dalam hati terasa pedih dan sayu melihat kegagahan mak nak juga sediakan nasi goreng untuk anak-anaknya yang baru nak merayakan Aidilfitri bersamanya.

Aku tahu di sudut hati mak ada rasa sedih dan sayu kerana anak lelakinya tak beraya bersama di pagi raya..tetapi langsung tidak ditunjuk malah ingin pula menjamu anaknya. Terhenjut-henjut mak ke sana ke mari mengambil bahan-bahan nasi goreng. bukan main khusyuk dan bersungguh cuba menyediakan juadah yang semampunya. Bila semuanya dah sampai aku mula hidangkan nasi yang digoreng mak untuk abang- dan kakak yang tiba dengan anak-anak mereka. Semuanya pakat menjamu selera..memang berselera semua sukakan nasi goreng mak..mak tahu anak-anaknya sukakan nasi goreng air tangannya.

Dalam tak sedar nasi dah hampir habis. Terdetik di hatiku…” ahhh mak belum makan apa-apa semenjak pagi kerana sibuk sediakan nasi tu”…seraya tu abang ku bertanya, “Siapa tak makan lagi nasi ni”. Aku menjawab, ” Mak belum makan apa lagi tu”. Mak dengan bersungguh menjawab, “Ehh mak tak mahu…tak lalulah nasi goreng, nak makan roti saja kejap lagi”…dua tiga kali kami pelawa begitu juga jawabnya. Kata ku dalam hati. “Ohh mungkin juga mak nak makan roti sebab nak kawal penyakit diabetesnya”

Apabila semua sudah pulang.. aku lihat mak terhenjut-henjut ke dapur..lantas aku tanya, “Mak nak apa..nak ambilkan?”.  “Tak apa, nak rasa ni sikit”. Sayu sedih dan terguris sungguh hati aku.. bila kulihat mak rupanya sedang mengikis kerak-kerak nasi goreng yang masih berbaki dalam kuali untuk dimakan. Itulah kasih seorang ibu pada anak-anaknya. ..zaman sekarang pun masih ada ibu yang sanggup berlapar dan mendahulukan anak-anaknya asal mereka semua kenyang.

Bagi aku..aku benar-benar kalah dengan apa yang aku saksikan..YA Tuhan, Engkau peliharalah Ibuku, juga ampunilah dosa-dosanya. Berilah kekuatan kepada anak-anaknya untuk membalas jasa ibu yang tak terhingga. AMINN …

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *