Permainan Komputer Boleh Menjadi ‘Racun’ Kepada Anak-anak

Alat-alat gajet dan konsul permainan kini boleh didapati mudah dengan harga yang murah dan rupa bentuk yang pelbagai. Kebelakangan ini pula, ibu bapa suka menghadiahkan anak-anak mereka telefon bimbit…siap dengan akses internet.

Tidak dinafikan bahan-bahan yang banyak terdapat di alam siber sememangnya boleh menjadi sumber pembelajaran yang berguna kepada anak-anak. Bagaimanapun, jika tiada kawalan oleh ibu bapa sudah pasti penggunaan peralatan tersebut akan hanya membawa mala petaka kepada kanak-kanak tersebut. Keadaan mungkin boleh menjadi parah jika ibu bapa sendiri masih ‘buta ICT’. Sedangkan anak-anak akan terus dibuai oleh keseronokan meneroka alam siber yang sumber dan bahannya bercampur aduk antara yang boleh membina atau memusnahkannya.

About mzurs006

Salam perkenalan dari saya. Saya seorang guru dan kini bertugas sebagai Pegawai Teknologi Pendidikan, di PKG. Keningau, Sabah. Saya amat berminat berkaitan hal-hal pendidikan. Seboleh mungkin, saya akan cuba membantu meningkatkan mutu pendidikan di tempat saya mengikut kemampuan yang ada. Salah satu caranya ialah melalui webblog ini. Semoga blog ini akan bermanfaat kepada warga pendidik khususnya di Pedalaman Sabah.
Bookmark the permalink.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *