Ekspedisi – XPDC – Pensiangan, 2005


Satu lagi catatan peristiwa yang saya rakamkan dalam bentuk video. Peristiwa ini ialah Program Gerak Jangkau Pendidikan ke sekolah-sekolah di kawasan pedalaman Sabah (Keningau dan Nabawan, Pensiangan) pada tahun 2005. Program tersebut diketuai oleh Dr. Amin Senin, mantan Pegawai Pelajaran Bahagian Keningau. Perjalanan/XPDC bersejarah dan sangat mencabar ini mengambil masa selama 5 hari iaitu pada 8 – 12 Ogos 2005. Sekolah-sekolah yang dilawati ialah SK Bonor, SK Pohon Batu, SK Pangaraan, SK Salarom (Lama), SK Sibangali, SK Pensiangan, SK Salinatan, SK Tinanduk, SK Pegalungan/Logongon dan SK Salong. Semua sekolah tersebut terletak di kawasan Daerah Nabawan, Pensiangan, Sabah.

Ranjau perjalanan di sepanjang sungai di kawasan Pensiangan

Ahli rombongan telah diuji secara mental dan fizikal dengan laluan jalan raya yang berbahaya, berjalan kaki, menaiki perahu, mendaki dan menuruni bukit, berjalan di atas batuan sungai serta bermalam di hutan. Sudah tentu laluan tersebut itulah antara cabaran besar yang perlu dihadapi oleh pendidik di kawasan pedalaman. P/S: Paparan peristiwa yang dihasilkan pada ketika baru belajar membuat suntingan berbentuk dokumentari video. Penggambaran dan suntingan video dilakukan sepenuhnya oleh saya. Manakala suara latar peristiwa ini ialah En. Rosdi Aspar (Telah bersara sebagai Guru Besar).

About mzurs006

Salam perkenalan dari saya. Saya seorang guru dan kini bertugas sebagai Pegawai Teknologi Pendidikan, di PKG. Keningau, Sabah. Saya amat berminat berkaitan hal-hal pendidikan. Seboleh mungkin, saya akan cuba membantu meningkatkan mutu pendidikan di tempat saya mengikut kemampuan yang ada. Salah satu caranya ialah melalui webblog ini. Semoga blog ini akan bermanfaat kepada warga pendidik khususnya di Pedalaman Sabah.
Bookmark the permalink.

3 Comments

  1. Tahniah. Alangkah bagusnya kalau program begini dapat diteruskan. Sekolah pedalaman ini selalunya jarang dilawati oleh pihak atasan.

  2. Terima kasih Sdra Adzmin.

  3. itulah cabaran mengajar di pedalaman…saya salah seorang yang diberi peluang mengajar di SK.lOGONGON…

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *