Koleksi Video Klip Bikinan Saya

Penerbitan sesuatu rancangan berbentuk video memerlukan satu pasukan produksi. Pasukan produksi itu memerlukan ahli yang agak ramai. Mereka terdiri daripada individu yang pakar dalam bidang masing-masing. Di antaranya produser/penerbit, pengarah, penulis skrip, jurukamera, penyunting, juru audio, juru mekap dan banyak lagi. Setiap ahli mempunyai tugasan masing-masing. Contohnya jurukamera berperanan mengambil rakaman video menggunakan kamera. Penyunting akan melaksanakan kerja-kerja suntingan video, kerana tidak semua video yang dirakam akan diguna dan ditayang.

Pengarah pula akan mengarah kru penggambaran di dalam satu sesi atau babak penggambaran. Begitu juga dengan ahli kru yang lain, masing-masing dengan peranan dan tugas mereka.

Namun menghasilkan satu video klip atau video pendek secara berseorangan agak sukar. Ini bermaksud, semua tugas dan kerja-kerja pasukan/kru di atas dipikul sendiri. Hebat.

Sila lihat koleksi Video melalui laman di atas.

About mzurs006

Salam perkenalan dari saya. Saya seorang guru dan kini bertugas sebagai Pegawai Teknologi Pendidikan, di PKG. Keningau, Sabah. Saya amat berminat berkaitan hal-hal pendidikan. Seboleh mungkin, saya akan cuba membantu meningkatkan mutu pendidikan di tempat saya mengikut kemampuan yang ada. Salah satu caranya ialah melalui webblog ini. Semoga blog ini akan bermanfaat kepada warga pendidik khususnya di Pedalaman Sabah.
Bookmark the permalink.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *