Faedah Membaca

Program SMS Prepaid Terunggul Dari MYeCASH
Membaca buku akan membuka wawasan kalbu, menghasilkan berbagai pelajaran dan nasihat. Membaca buku akan memberikan berbagai bekalan hikmah, dapat melancarkan lisan, meningkatkan kemampuan berfikir, mengukuhkan pengetahuan tentang beraneka ragam hakikat dan akan menghilangkan yang syubhat. Membaca buku merupakan hiburan bagi yang menyendiri, bisikan bagi hatinya, teman bicara bagi yang berjaga malam. Setiap kali pengetahuan yang telah dibaca diulang kaji, dikuasai dan disaingi, maka akan semakin membuahkan hasilnya yang siap dipetik kerana telah matang di pokoknya dan menghasilkan buahnya setiap saat dengan izin Tuhannya apabila diperlukan, kerana pengetahuan telah dikuasai dan telah menetap di tempat kediamannya (di hati).

Sebaliknya keengganan untuk membaca dan meninggalkan pemikiran terhadap kitab-kitab serta tidak mahu mentelaahnya sendiri, sama dengan mengekang kelancaran lisan, membatasi pembentukan perwatakan, membuat fikiran menjadi beku, aqal pun mnejadi tegang, watak menjadi mati dan modal pengetahuan menjadi layu, serta fikiran menjadi gersang. Mengapa demikian? Kerana buku selalu mengandungi faedah, perumpamaan, hal yang baru, cerita, konsep atau perkara yang jarang ditemui.

Demikian faedah membaca yang sememangnya sangat banyak sehingga tidak terhitung jumlahnya. Oleh itu, marilah memohon perlindungan dari Allah dari pupusnya cita-cita, lemahnya tekad di dalam jiwa dan bekunya semangat jiwa, kerana sesungguhnya hal ini merupakan musibah yang paling besar.

Nota:

Artikel ini dipetik terus daripada buku bertajuk ‘Jangan Bersedih’ tulisan Dr. Aidh bin Abdullah Al-Qarni terjemahan Noraine Abu, muka surat 431.

About mzurs006

Salam perkenalan dari saya. Saya seorang guru dan kini bertugas sebagai Pegawai Teknologi Pendidikan, di PKG. Keningau, Sabah. Saya amat berminat berkaitan hal-hal pendidikan. Seboleh mungkin, saya akan cuba membantu meningkatkan mutu pendidikan di tempat saya mengikut kemampuan yang ada. Salah satu caranya ialah melalui webblog ini. Semoga blog ini akan bermanfaat kepada warga pendidik khususnya di Pedalaman Sabah.
Bookmark the permalink.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *