Bahan Inovasi – TEKNIK ‘QnA’ DALAM PENYELESAIAN MASALAH PERSAMAAN KUADRATIK

DSC_3851

Cikgu Christina Michael bersama pelajar-pelajarnya

Penyelesaian persamaan kuadratik merupakan salah satu topik yang sukar dijawab oleh pelajar Tingkatan 4 dan 5.  Pelajar yang lemah dalam Matematik sering  membuat pemfaktoran yang tidak tepat dan seterusnya memberikan jawapan yang salah. Ini menyebabkan ada di antara pelajar  lemah yang langsung tidak mencuba soalan sebegini.  Dengan itu, Teknik  QnA diperkenalkan untuk membantu pelajar yang lemah agar dapat menyelesaikan soalan penyelesaian persamaan kuadratik.  Teknik QnA menggunakan bantuan alat kalkulator dan penulisan langkah-langkah penyelesaian secara ‘backward’.

Teknik QnA1

Muka 1: Manual 'Teknik QnA'

Teknik QnA2

Muka 2: Manual 'Teknik QnA'

Teknik QnA dapat membantu pelajar menyelesaikan masalah persamaan kuadratik dengan pantas (Q-quick)   (n-dan) tepat (A-accurate) dengan bantuan kalkulator saintifik FX-570 dan teknik backward.  Teknik ini juga dapat membantu pengajaran menjadi lebih mudah dan berkesan terutamanya bagi pelajar yang lemah dalam pemfaktoran ungkapan kuadratik.

Bahan inovasi Teknik QnA dihasilkan oleh Cikgu Christina Michael dari SM St. Michael, Penampang, Sabah. Bahan ini telah pernah dipamerkan di Kebangsaan Pembestarian Sekolah, Peringkat Kebangsaan di SM Agama, Sandakan, Sabah – 2009.

About mzurs006

Salam perkenalan dari saya. Saya seorang guru dan kini bertugas sebagai Pegawai Teknologi Pendidikan, di PKG. Keningau, Sabah. Saya amat berminat berkaitan hal-hal pendidikan. Seboleh mungkin, saya akan cuba membantu meningkatkan mutu pendidikan di tempat saya mengikut kemampuan yang ada. Salah satu caranya ialah melalui webblog ini. Semoga blog ini akan bermanfaat kepada warga pendidik khususnya di Pedalaman Sabah.
Bookmark the permalink.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *